Feeds:
Posts
Comments

Archive for June, 2011

Salam semua,

Rasanya dah lewat 2 minggu aku nak update kitorang punya kursus aritu. Mohon maaf sebab aku tak berkesempatan nak buat entry ni 🙂 Kali ni aku nak update hari kedua dan ketiga kursus yang best tersebut. Hari kedua kitorang main air sehari termasuk Water Rafting!! Sampai tangan kecut. Hari ketiga kitorang main merentas desa plak.

Pada awal pagi hari kedua, Mr Ji tanya kat kitorang semua sapa yang tak reti berenang. Mengejutkan!! Hampir semua budak zakat ni tak reti berenang,haha. Jadi ia menambahkan lagi rasa cuak kepada semua peserta. Sebab ada aktiviti yang perlukan kitorang berenang kat sungai yang dalam lebih 5 meter (alaa,macam yg baca entry ni reti berenang).

Kursus ni best dari group pertama dan ketiga sebab ada aku, haha. Sebab aku boleh share gambar kat sini. Tapi camera compact Canon Ixus 130 aku tersebut rosak pada hari ketiga sebab terendam lama dalam air. Nak kena claim kat Mr Ji ni!!



Muka kat atas ni memang nampak ceria, tapi semua sebenarnya cuak nak masuk dalam air dengan cara berbaring. Gambar bawah boleh tengok kitorang meluncur dengan cara berbaring dalam arus sungai. Kalau terer kaki boleh stay menghala ke bawah. Kalau tak bernasib baik mmg kepala kat belakang macam P.Ramlee, keke. Kalau yg takut mmg badan ngan bontot kena batu2 🙂



Lepas buat aktiviti meluncur dalam air, kitorang belajar berenang dan menyelamatkan orang dalam air menggunakan tali. Tapi aku takdelah nak amik gambar semua. Akupun nak main gak,hehe. Selepas makan tengahari kitorang rehat sebelum aktiviti yang paling ditunggu2. Water Rafting!! Tapi ada aktiviti sampingan yang kitorang nampak yang menghiburkan (tak boleh share kat sini).

First time rasanya kitorang semua main water rafting ni. Memang menyeronokkan dan tak puas 2 jam naik atas raft tu. Jeram2nya tak bahaya sangat tapi mencabar gak bagi yang kali pertama main benda alah ni. Kepada yang tak dapat pergi silalah jeles tengok gambar ye.



Tengoklah betapa gembiranya kitorang selepas abis main air. Dulu kecik2 kalau main sungai ngan parit kena marah ngan mak. Dah besar baru berpeluang main air camni tanpa kena marah, haha. Sebenarnya ada video masa lalu jeram yang 2 tingkat (2 meter tinggi) tapi aku malas nak uplaod video. Kalau korang nak (group ni) boleh datang jumpa aku.

Hari ketiga kitorang dibahagikan kepada 4 group. Pastu bersaing nak dapatkan ‘Quest Of The Magic’ macam ala-ala Amazing Race. Kena berlari merentas desa, berkayak, naik tangga, lalu sungai dan masuk gua. Oleh kerana sedang dalam race maka akupun tak amik banyak gambar.



Untuk akhirnya, terima kasih kepada pihak Lembaga Zakat Selangor yang hantar kitorang semua dalam kursus aktiviti lasak seperti ini. Ini kali pertama rasanya ada kursus seperti ini.

Kursus ini membantu dalam mengukuhkan lagi kerjasama berpasukan antara peserta. Memupuk sikap bantu membantu dan percaya kepada rakan setugas. Membantu kita push to the limit untuk mencapai objektif. Selain itu, ia juga mengajar kita menghargai alam sekeliling kita dan kuasa Allah yang kita gagal untuk hayati dalam kehidupan harian. Wallahua’lam.




Nota kaki : Untuk makluman pihak Nomad juga menyediakan pakej keluarga. Ada family yang bawa anak 7-8 tahun water rafting sekeluarga 🙂 cool gila!!

Wassalam



Seng Bener,

Acaii Jawe.

Read Full Post »

Salam kawan-kawan.

Hujung minggu lalu pasukan XPDC Ulu Bendul yang terdiri dari ahli KOLEZAS yang terdiri dari kalangan staf LZS telah berjaya menawan puncak Gunung Angsi dan mencatat nama LZS di atas puncak yang berketinggian 2700 kaki. XPDC yang julung-julung kali diadakan ini telah disertai oleh seramai 28 orang kakitangan. XPDC 2 hari 1 malam ini telah banyak memberi pengalaman baru kepada kami dalam meningkatkan ‘potensi’ diri dan bagaimana hendak ‘memerah’ semangat yang ada dalam diri.

Rata-rata peserta adalah mereka yang belum pernah mempunyai pengalaman mendaki setinggi ini. Termasuklah aku. Kalau diikutkan masa dan jarak pendakian mengikut psikologi tidak ramai yang mungkin mahu menyahut cabaran ini. Mengikut pendakian biasa masa yang diambil ialah 3 jam mendaki dan 3 jam untuk turun. Itu belum dikira jika ada halangan dan perserta yang cedera. Kami hari tu menngambil masa lebih 8 jam mendaki dan turun ke bawah. Alhamdulillah semuanya selamat.

Sedikit gambar semasa hari pertama dan hari kedua semasa pendakian. Sebelum ini, aku ada maklum yang salah satu tujuan pendakian ini adalah untuk melihat alam ciptaan Allah dari sudut yang lain. layan.

Hari pertama adalah aktiviti mengeratkan diadakan bagi mewujudkan semangat team building semasa mendaki nanti. Sebab ramai peserta adalah ahli-ahli baru.


pembahagian kumpulan


Perbincangan strategi sebelum game antara kumpulan bermula


Suasana semasa ‘game’


Antara latihan sebelum mendaki esoknya yang dilakukan oleh beberapa peserta…haa..haa

Malam aktiviti BBQ. Terima kepada yang banyak menyumbang makanan. Kenyang x terhingga.


Chef BBQ malam tu…siap skill buat api besar lagi..nasib tak terbakor bulu kening…

Hari kedua: 8.00 pagi bersedia untuk mendaki.


Kasut ‘adidas kampung’ tetap menjadi pilihan pendaki…


Spray kasut kepada mereka yang takut ‘pacat’


Kawan aku ‘spogebob’ yang ikut serta dalam XPDC ni

Mula-mula mendaki aku semangat nak ambik gambar cendawan, semut, pokok dan lain-lain. Tapi bila dah sampai hampir sejam lebih aku dah mula rasa berat bila pegang kamera aku tu. Nasib baik aku bawak lens 50mm je ari tu. Tu pun bateri grip aku tak pasang. Masa dah hampir 2 lebih mendaki kami semua kena hujan. Best gak mandi hujan dalam hutan tebal ni. Rasa macam kat dalam citer ‘combat’ plak. Hee..hee. Masa tu ada kawan-kawan dah ‘exhaust’. tapi masa ni lah semangat satu pasukan-satu wawasan betul-betul kami rasa. Mana taknya..air yang dibawak habis, kaki dah kebas, bahu dah makin berat dan satu badam habis basah kuyup. Seronok gak.


Cendawan yang paling pelik aku jumpa. Aku pun first time tengok cendawan macam ni. Aku memang lama dok mengadap cendawan ni. Tahu-tahu ‘team’ dah jauh ke depan. Jenuh aku kene kejar balik. Foto ni aku nak masuk pameran ‘foto alam sekitar’. Ok layan lagi gambar sebelum hujan lebat dan aku bungkus beg dan kamera aku ngan plastik sampah. Thanks kawan kat kawan aku yang ada bawak plastik tu.


Check point pertama kem tangga batu setelah 1 jam setengah meredah hutan. bermula kat sini barulah kami mula mendaki bukit belum gunung lagi.


Semangat setia kawan..lama aku tak sebut perkataan ni. Ni Gambar yang paling aku minat…ada makna…

Hujan turun hampir sejam lebih. Sepanjang masa tu la aku x leh nak keluarkan kamera aku. Last sekali nasib baik dah hujung Bukit Botak dan kawasan yang agak mencabar mendaki dan kena gunakan tali untuk naik ke atas. bermula kat sini adalah kaki Gunung Angsi. Masih ada 1 jam lebih untuk sampai ke puncak.

Kami sampai kat puncak jam dah menunjukkan 2.30 petang lebih kurang. Maknanya kami dah mendaki selama 5 jam. bermula jam 9.00 pagi. Dah lama rupanya berjalan.

Yahooo…..5 jam baru sampai. Hanya yang mendaki sahaja yang tahu sebabnya. Sebab ada yang bertanya apa yang ada kat atas puncak gunung tu. X de apa-apa. Yang ada adalah semangat kami. Yang ada matlamat kami. Yang ada ialah komitmen kami. Bukan untuk orang lain tapi untuk kami sendiri. Sebab semua yang mendaki adalah atas kehendak diri sendiri. Bukan arahan atau paksaan. Cewahhh..rasa macam consultant pulak. Kawan-kawan yang join je yang tahu apa yang kita semua dapat kat atas sana tu. Tahniah semua.

Jumpa lagi XPDC tahun hadapan. Kita akan cuba menawan puncak yang lebih tinggi lagi. Impian kita lepas ni ialah Gunung Ledang. Mencapai matlamat yang lebih tinggi lagi. So, bermula tahun ni semua orang kene tambah stamina bermula sekarang. Cayalah semua.

Read Full Post »

Salam kawan2 semua,

Dah lama aku tak menulis apa2 kat sini 🙂 Pada weekend lepas ni 18/19 Jun 2011, ada 2 program menarik yang dijalankan oleh kakitangan LZS. Pertama ada kursus Team Synergy di Gopeng dan aktiviti pendakian Gunung Angsi di Ulu Bendul. Tahniah kepada semua yang terlibat dalam aktiviti outdoor seperti ini. Diharapkan dengan aktiviti seperti ini korang akan lebih ‘kurus’ dan bersemangat untuk bekerja selepas ni,hehe.

Aku telah terpilih untuk mengikuti kursus di Gopeng manakala Zakuan (Awe) join Ulu Bendul trip. Nanti dia akan update pasal trip hiking Gunung Angsi tersebut. Aku akan share serba sedikit aktiviti di Gopeng. Kursus ni bermula pada 17 Jun 2011 dan berakhir pada 19 Jun 2011. Peserta terdiri daripada pegawai zakat di seluruh negeri Selangor. Ada 30 orang kesemuanya.

Masa kitorang sampai ni memang terkejut jugalah tengok tempat tidur. Tapi tu ok lagi. Sekali tengok tandas dia memang mencabar gila,haha. Siap ada gap lagi tu boleh nampak orang kat dalam. Korang layanlah gambar2 ni sikit. Aku hanya update hari pertama kitorang kat sana buat masa ni.

SEMUA gambar ni diambil menggunakan camera compact Canon Ixus 130 tanpa editing.

Memang pengalaman barulah bagi kebanyakkan kitorang. Dari pengalaman naik lori macam lembu (Mr Ji yang cakap) ramai2 sampailah aktiviti panjat tinggi2 tu. Mula2 nampak memang rasa takut dan gemuruh je. Tapi salah satu yang kitaorang belajar ialah untuk push diri kita untuk buat sesuatu yang sukar dan mencabar. Mungkin kita akan dapat hasil yang kita tak pernah bayangkan. Cuba keluar dari zon selesa dan berani mencuba untuk berubah. Kebanyakkan kitorang berjaya atasi rasa takut tersebut!! *clap2.

Kata Mr Ji, fasilitator kitaorang ; kalau rasa kita langkah lagi satu tu boleh buatkan kita mati barulah boleh surrender!!haha. Aktiviti memanjat tali, hiking dan leap of faith dilakukan sepanjang hari pertama ini. Personally, masa mula2 aku sampai rasa nak pengsanpun ada tengok tinggi gila tali tu kat atas pokok durian. Tapi aku berjaya buat semua cabaran dengan baik, yeeahh!!

Tahniah kepada semua berjaya mengharungi cabaran hari pertama. Tunggu entry untuk hari kedua yang lebih mencabar dan lagi best. Water RAfting!!!

Nota kaki : Insyaallah aku update dalam facebook aku semua gambar2 ni dan gambar lain. Team ni semua bolehlah add aku atau datang tempat aku kat tingkat 3, HQ untuk copy semua picture dari kamera cikai aku tu.

Wassalam

Regards,

Acaii Jawe.

Read Full Post »

Salam kawan-kawan, dilampirkan beberapa keping foto dari lensa CEO kita masa sukan MAIS hari tu. Terima kasih En Izam sebab bagi sumber-sumber untuk menambahkan keceriaan blog kami ni. Kalau ada gambar-gambar aktiviti lain macam kursus atau apa-apa aktiviti kami alu-alukan untuk dipaparkan kat sini. Kepada kawan-kawan lain pun dialu-alukan menyumbang sumber gambar dan berita di sini. Boleh emailkan saya sumbernya. Ok layan gambar from our CEO lens.

Read Full Post »

Aku petik info ini dalam satu blog
Korang boleh dapatkan tips dan banyak petua kat sini. Layan info di bawah. Thanks kepada bebudak BKG (budak kaki gunung).

Kasut Mendaki (lihat link blog ini)

Kasut Getah / Adidas Kampung
Kasut ‘outdoor’ Timberland ↑
Kasut ‘outdoor’ Hi-Tec ↑

Mungkin ada di antara pendaki-pendaki baru atau ‘beginner’ menghadapi masalah mencari kasut yang sesuai untuk mendaki gunung, mungkin juga ada pencanggahan pendapat mengatasi masalah ini. Bagi mengatasi masalah ini, BKG ada beberapa tips dan cadangan dalam pemilihan/penggunaan kasut dalam aktiviti mendaki.

1- Kasut ‘outdoor’ Hi-Tec
2- Kasut ‘outdoor’ Timberland
3- Kasut ‘outdoor’ Colombia
4- Kasut Getah / Adidas Kampung
**Elakkan membeli kasut di kedai barang lusuh/bundle, ini kerana kualiti sesuatu barang sudah terjejas walaupun ianya barang berjenama

Pemilihan kasut berjenama seperti di atas memerlukan belanja yang besar, ini mungkin membuatkan pendaki terasa keberatan untuk memilikinya. Pendaki di larang memakai kasut sukan biasa (kasut futsal, badminton dll) bagi mengelakkan ketidakselesaan dan kasut rosak semasa pendakian, ini kerana tapak dan tahap ketahanan kasut tidak setaraf dengan keadaan bentuk gunung. Kaki anda mungkin akan mengalami kecederaan ataupun kasut mengalami kerosakan!

Kebanyakan pendaki-pendaki tegar Malaysia memakai kasut jenis getah atau dengan nama lain Adidas Kampung, kasut jenis ini mungkin agak tidak sesuai kerana rupa bentuk dan bahan buatannya. Keselesaannya juga di ragui, berkemungkinan kaki anda boleh melecet atau cedera. Tetapi itu jarang berlaku jika anda memakai stoking yang sesuai. Rata-rata pendaki memakai kasut jenis ini kerana ringan, murah, kalis air, mudah dicuci selain mudah kering.

Pemilihan kasut harus dibuat dengan teliti bagi menjayakan pendakian anda selain mengelakkan kecederaan, ketahanan kasut harus ditahap yang paling tinggi bagi mengelakkan kerosakan di tengah pendakian,keselesaan juga harus dititik beratkan. Semoga tips BKG dapat membantu anda…..

Read Full Post »

Salam kepada semua peserta XPDC Ulu Bendul pada tarikkh 18 dan 19 Jun ini. Di Sini disertakan aktiviti sepanjang kita berada di sana beserta gambar-gambar yang diambil sekitar Ulu Bendul dan kawasan penginapan kita nanti. Kepada peserta dikenakan bayaran penyertaan sebanyak RM25. Lihat dulu tentatif di bawah dan layan gambar-gambar. Nanti dah naik Gunung Angsi mudah-mudahan kita dapat ambil gambar yang lebih menyedarkan kita besarnya Allah S.W.T yang mencipta alam ini.

Tentatif

Sabtu 18 Jun 2011

8.30pg Berkumpul di ibupejabat LZS
9.00pg Bertolak ke Ulu Bendul, Negeri Sembilan (naik bas)
12.tgh Sampai/check in/makan tengahari/solat jamak zohor dan asar berjemaah
2.ptg Pembahagian kumpulan ‘game berkumpulan’
Mula game ‘sukaneka’ berkumpulan
5.ptg Bebas/persiapan BBQ
7.mlm Persiapan/Bebas/makan malam
7.3mlm Solat Jamak Magrib dan Isyak
Tazkirah “survival cara Islam”
9.30 mlm BBQ
11 mlm Rehat/tidur

Ahad 19 Jun

6.00pg Solat Subuh berjemaah dan kuliah subuh
7.00pg Senaman Chi Qong/ Tai Chi
7.30pg Sarapan
8.00pg Mula mendaki
11pg Sampai puncak Gunung Angsi
12Tgh Turun/Mandi di Jeram Kak Lang/Makan (lunch disediakan)
3.30ptg Sampai bawah/Check out/Bebas
4.30ptg Solat Jamak Zuhur dan Asar/ bertolak pulang ke Shah Alam

Nota: Keperluan yang perlu di bawa

1. Pakaian – menutup aurat (track suit, kasut sukan, (digalakkan peserta membeli kasut noreh atau kasut bola lama (getah) jenama GoldCup),
2. Keperluan diri
3. Torch light (jika perlu)
4. Topi,cap dll
5. Beg Galas (wajib bawa)
-Tempat menginap ialah dorm (satu dorm ada 4 bilik)
-Pengangkutan ialah bas
-Yuran RM25


Pemandangan Gunung Angsi dari jauh.


Sejarah Ulu Bendul


Papan tanda Gunung Angsi sebelum track mendaki bermula


Taman Ular Sawa yang boleh dilawati


Kemudahan surau yang disediakan


Jeram yang mengalir. Boleh mandi-manda kat sini


Tempat menginap nanti. Alam Rimba namanya. Pandangan dari jalan masuk


Pandangan depan Alam Rimba


Tempat BBQ. Bawah tempat menginap.


Kawasan bergambar terbaik di Ulu Bendul

Moga dengan sedikit info ini akan dapat merangsangkan lagi semangat kita untuk menawan puncak Gunung Angsi nanti. Penyertaan dibuka lagi. Boleh maklumkan kepada staf sementara, praktikal dan staf-staf otai. Moga adanya aktiviti oleh pihak koperasi ini akan dapat kita merealisasikan impian melahirkan staf yang sihat fizikal dan mental. Jom sertai.

Read Full Post »